April 18, 2017

Adjective Phrases

A group of words that describes the quality of a noun or pronoun is called an Adjective Phrase.

Have a look at the following examples.

  • He has a great body.
  • He is a man of great built.

In the first statement, the adjective great says what kind of body he has. In the second statement, the group of words ‘of great built’ also says the same thing. It qualifies the pronoun ‘he’ as an adjective does. It therefore does the work of an adjective and is called an adjective phrase.

  • The umpire was a just man. (Here the adjective just modifies the pronoun ‘umpire’.)
  • The umpire was a man with an eye for justice. (Here the adjective phrase ‘with an eye for justice’ modifies the noun ‘umpire’.)

 

  • They lived in a glass house.
  • They lived in a house built of glass.

 

  • John is a great runner.
  • John is a man with great running skill.

Read the following adjectives and the adjective phrases that can substitute them.

A crowded roada road with a lot of crowd

A green suita suit of green color

A cloudy daya day with sky covered with clouds

 A deserted patha path which looked haunting, enveloped with loneliness.

The Indian flavorthe flavor of India

The golden boota boot of gold color

A hidden secret A secret nobody knows

Adjective Phrases Quiz

Question #1: What does with a white skin modify in this sentence. It was an elephant with a white skin,

Correct Answer : Elephant

Question #2: What is the adjective phrase in this sentence? The cabin beside the lake was already occupied when we arrived.

Correct Answer : Beside the lake

Question #3: What is the adjective clause in this sentence? Summer, which is my favorite season, will be here in another week.

Correct Answer : Which is my favorite season

Question #4: What is the adjective phrase in this sentence? He finished the dish of ice cream very quickly.

Correct Answer : Of ice cream

Question #5: What is the adjective clause in this sentence? Newton, Iowa, is the town where Barbara was born.

Correct Answer : Where Barbara was born

Question #6: What is the adjective clause in this sentence? That dog that you found belongs to the Olsons.

Correct Answer : That you found

Question #7: What is the adjective phrase in this sentence? Will you delay your trip to Disneyland?

Correct Answer : To Disneyland

Question #8: What is the adjective phrase in this sentence? The sign contains information about the upcoming concert.

Correct Answer : About the upcoming concert

Question #9: What is the adjective clause in this sentence? Is that the jacket you want to buy?

Correct Answer : You want to buy

Question #10: What is the adjective phrase in this sentence? The key to the old trunk is lost.

Correct Answer : To the old trunk

Interesting Quizzes