April 24, 2017

Adverb particles and prepositions

When verbs are followed by adverb particles, they form phrasal verbs. Examples are: break down, put off, put on, work out, take off, give up, give away, switch on, bring up, call in.

  • He has put on (gain) some weight

There are some exceptions to the rules of phrasal verbs formation. Sometimes verbs are not followed by the adverb particle; the adverb particle is placed after the object. Examples:

  • Sam asked Julie out for coffee. (ask somebody out = invite on a date)
  • Our mentor broke the group down into separate parts. (break down = to divide)
  • I called him up, but he did not respond (call up = to make a phone call to someone)

Note that the particle is put after the object, when the object is a personal pronoun – it, me, us, them etc. – or when it is comparatively short.

Things to remember

There are many words which can be used as both adverb particles and prepositions. There is some difference between an adverb particle and a preposition. The particle is always placed after verb to form idiomatic expressions, the preposition is placed after the noun or pronoun it modifies.

The words like – out,upward, away, back, backward, forward, downward.

When the object is to be made prominent or when it is qualified by an adjectival phrase or clause, the particle comes before the object.

  • Please cross out wrong answers.
  • It’s time to do away with all of these old sales records.
  • My new shirt fell apart in fighting.
  • The Hindi Language comes from India.

English Quiz

Question #1: You’ve been making so much noise with your music that people at the far end of the road can _______ you.

Correct Answer : hear

Question #2: Yes, thank you and I’m afraid it’s not _______ very bright at the moment.

Correct Answer : looking

Question #3: Yesterday _______ was very sunny outside.

Correct Answer : it

Question #4: You are _______ smart.

Correct Answer : very

Question #5: You are a _______ honest person.

Correct Answer : very

Question #6: You can’t miss it, it’s that tall building right at the _______ of the road.

Correct Answer : end

Question #7: You could tell the time by him because he always _______ work at exactly the same time every day.

Correct Answer : finished

Question #8: You must not drink and then _______ a car.

Correct Answer : drive

Question #9: You should _______ after you’ve finished your lessons.

Correct Answer : come over

Question #10: You’re an asset to our team. _______

Correct Answer : Keep it up!

Interesting Quizzes